A hentestudomány nagyon fontos részét képezi a mai népiességnek. Valljuk be őszintén: a disznó vágásnak idehaza van igazi hagyománya. Rengeteg helyen nem tudják, hogy hogyan kell ennek megadni a módját, de azzal sincsenek sokan tisztában, hogy hogyan kell például finom kolbászt készíteni.
Gondoljunk csak arra, hogy mennyire silány minőségű az osztrák vagy angol kolbász, és hogy mennyire nem hasonlítható a magyar minőséghez.
Milyen eszközökre van szükségünk egy jó disznóvágás alkalmával?
Amikor disznót szeretnénk vágni, akkor több különböző eszközre, kellékre is szükségünk lesz.
Ilyen például a hentesbárd, amely arra használható, hogy a húst megfelelő méretűre tudjuk szétvágni. Erre a feladatra a hagyományos kések általában nem megfelelőek, különösen, ha arra gondolunk, hogy a csontos részekkel is boldogulni kell valahogy.
De szükségünk lehet még késélezőre is, hiszen a késeink bármikor válhatnak életlenné egyik pillanatról a másikra. Mindig érdemes egyet tartalékban tartani otthon, hiszen akár a konyhai késeket is meg tudjuk élezni a segítségével.
Szintén elengedhetetlen a műbél, hiszen a kolbászt tölteni is kell valamibe, ehhez pedig előre elkészített és megtisztított bélkészítményre lesz szükségünk, melyet kedvező áron szerezhetünk be bármilyen webáruházból.
Akárhogy is nézzük: egy jó henteskellék webáruházban mindent megtalálhatunk, amire szükségünk lesz a munka során.
Mennyi munka van egy disznó vágással?
Alapvetően minimum egy napot érdemes erre rászámolni. Sok munka és időráfordítás szükséges ahhoz, hogy a disznó feldolgozása és a pörkölt megfőzése hatékonyan és gyorsan történjen meg. Egy kis gyakorlással viszont semmitől nem kell félnünk, ügyes hentesekké válunk majd!