Egy jó rendszergazda igazi aranyat ér!

Sokan alábecsülik a rendszerüzemeltetéssel foglalkozó szakemberek munkájának értékét. Ennek az az oka, hogy informatikai munka alatt mindenki a programozók által végzett tevékenységet érti. Tényleg így van ez? Miért mondható el, hogy egy nagyon fontos, elengedhetetlen háttérmunkát jelent a rendszergazda tevékenysége?

Mi a feladata ennek a szakembernek?

Az, hogy az IT infrastruktúra zavartalanul és folyamatosan működjön. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a szerverek ne álljanak le, valamint az is fontos, hogy a különféle kommunikációs csatornák (e-mail, telefonvonal) folyamatosan, megállás nélkül működjenek.

Miért kiemelten fontos?

Az ember a saját egészségét sem képes értékelni addig a pillanatig, amíg el nem veszíti azt. Ez pontosan ehhez hasonlítható. A rendszer üzemeltető munkája addig senkinek nem tűnik fel, vagy nem számít értékesnek, amíg le nem áll egyszer a komplett infrastruktúra. Ilyenkor pedig lényegében megáll a céges élet, valamint a munkavégzés.

Mennyire keresett manapság ez a szakember?

Jó informatikusból hiány van – szokás mondani, és ez éppúgy igaz a rendszer üzemeltetőkre is, akik tényleg képesek komplex, bonyolult, összetett feladatokat megoldani, és átlátni. Ennek köszönhetően érdemes lehet azon elgondolkodni, hogy egy ilyen végzettséget szerezzünk.

Egy remek példa – ahogyan a profi cégek csinálják

Sokan nem engedhetnek meg maguknak egy teljes állású rendszergazdát, és nincs is rá szükség. Ennek köszönhetően rengeteg cég külsős partnert próbál meg keresni erre a feladatra. Ilyen például a Hunet rendszer üzemeltető Kft, akik kifejezetten külsős partnercégként működnek együtt több tucat hazai kisvállalattal.