Cím és nyitva tartás

A piac címe:

1047 Budapest, Baross u. 105-107.

Nyitva tartás:

- Szerda: 7:00-12:00
- Péntek: 8:00-12:00
- Szombat: 7:00-12:00

Csatlakozzon hozzánk!

A bioélelmiszerek hatásairól

A méz

Kitűnő bioméhész árúsít a piacon. Sokmindent megtudhatunk tőle a méz készítésről és annak élettani hatásairól is.

De mi is jelent testünk számára?

A méz sokoldalú táplálék, ami többféle szükséges anyaggal látja el az ember szervezetét. A méz felveszi a küzdelmet a baktériumokkal , támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást, táplálja az izmokat, nyugtató, enyhe hashajtó. Külsőleg sebkezelésre is alkalmas.

A különböző mézek különböző gyógyhatással bírnak:

medvehagyma méz:

hagymaillatú, gyorsan kristályosodó. Vértisztító, magas vérnyomás, érelmeszesedés ellen, koleszterin csökkentő. Jó hatással van a gyomor és bélrendszerre. Hatóanyagai 12X erősebbek a fokhagymáénál

akácméz:

Harmonikus ízű, édes, lágy és kevésbé savas. Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony. Jó fertőtlenítő, köhögésre ajánlott.

vegyes virágméz:

Aranysárga, hamar kristályosodik. Sütésre is kiválóan alkalmas, jó erősítőszer. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.

Hársméz:

Színe a gyűjtés idejétől függ. Kellemes fűszeres íze van, hörghurutra kiváló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is.

gesztenyeméz:

Magas ásványianyag tartalmával tűnik ki. Színe barnás, enyhén kesernyés utóízű. Rendszeres fogyasztása akadályozza trombózisok kialakulását. Visszértágulat mérséklésére is alkalmas.

aranyvesszőméz:

Gyorsan kristályosodó méz. Hatásterületei: magas vérnyomás, epe-, vese-, hólyag- és májbántalmak. Ideális méregtelenítő, izzasztó hatású

 

Ízvilág

Kíváncsiak vagyunk mennyire tér el a bioélelmiszert fogyasztók és a konvencionális vásárlók ízlésvilága. Ennek felderítése érdekében kóstolókat tartunk a biopiac vásárlói és az általános vecsési savanyúság fogyasztók körében. Különböző ízesítésű és édességű céklasalátákat kóstoltatunk. A kísérlet azért is érdekes, mert a (jobb híján) konvencionálisnak nevezett savanyúságokat Magyarországon szinte kizárólag aromákkal, édesítőszerekkel és tartósítószerekkel állítják elő, amihez egy átlagos ember évtizedek alatt hozzászokott, így a kevésbé intenzív, vagy attól eltérő (pl: almaecet) ízek elsőre nem mindig "hódítják meg a közönséget".

Újévi fogadalmak

Újévi fogadalmak helyett táplálkozzunk egészségesen....

Munkám során egyre gyakrabban találkozom az úgynevezett „minőségi alultápláltsággal". Mit is jelent ez? Rohanó világunkban minimális időt sem fordítunk arra, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszert fogyasszunk. Az étel mennyisége helyett nagyobb figyelmet kell fordítanunk a minőségre. Így sokkal könnyebben megtarthatjuk, sőt visszaszerezhetjük optimális formánkat és ami még fontosabb EGÉSZSÉGÜNKET!

Az anyagcsere folyamatok szervezetünkben sejtszinten zajlanak. Hiába van tele a „pocakunk" ha nem megfelelő a tápanyag tartalma az ételnek, amit elfogyasztottunk, akkor sejtjeink éheznek. Folyamatos jelzéseket küldenek az agyunknak „éhes vagyok"!! Ennek egyenes következménye, hogy sokkal több kalóriát fogunk enni, mint amire valójában szükségünk lenne, mert mindig hiányérzetünk van. A köztudatban „E" betűként emlegetett testidegen anyagok még tovább rontják a helyzetet, hiszen gátolják a tápanyag felszívódást, lassítják az anyagcs

Ha mindezt végig gondoljuk hamar kiszámíthatjuk, hogy valójában nem az egészséges BIO élelmiszerekkel való táplálkozás a drágább!

Újévi fogadalmak és csodadiéták helyett tehát érdemesebb egy életmód váltáson elgondolkodni. Szervezetünk a változásokat hamar érzékeli, pozitív visszajelzéseket kapunk, sokkal energikusabbak fittebbek és egészségesebbek leszünk. Helyre áll az egyensúly a fogyás pedig „csak egy kellemes mellékhatás" vagy jutalom azért, hogy egy picikét figyeltünk magunkra. Spoljaric Andrea

Metodic táplálkozási tanácsadó


 

 

template joomla 1.7

(C) Pesti-biopiac.hu | Kapcsolat