Cím és nyitva tartás

A piac címe:

1047 Budapest, Baross u. 105-107.

Nyitva tartás:

- Szerda: 7:00-12:00
- Péntek: 8:00-12:00
- Szombat: 7:00-12:00

Csatlakozzon hozzánk!

A biogazdálkodásról

megszülettek az idei gidák

A Szigetmonostori Biogazdaságban leellettek a kecskék.

Az ország összes kecsketenyésztőjéhez hasonlóan nálunk is ilyenkor van a "gidaszezon". Ezek az aranyos kis állatok vonzzák az embereket, minden kiránduló megcsodálja őket.

Az anyakecskék tejtermelése lassan eléri azt a szintet, hogy fejni kezdjék őket. A piacról két hónapja hiányzó kecskesajt ismét hamarosan megjelenik. 

medvehagyma

Megjelent a medvehagyma a piacon.

medvehagyma

Ez a különleges ízű gyógynövény kitűnő élettani hatásai mellett rendkívül finom csemege, amely abban az időben kezd teremni, amikor az emberek leginkább vágynak a friss, zöld, vitamindús ételekre.

Nevét onnan kapta, hogy a hagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból.

Értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer szívvédő hatású, méregtelenítő kúrák kedvelt gyógynövénye.

A növény szerves kénvegyületeket tartalmaz. A fokhagyma és a medvehagyma hatóanyagai megegyeznek.

Hazánkban  -a védett területek kivételével- még nem tilos a gyűjtése, de Európa sok országában már védett növény, mert túl sokat gyűjtenek belőle. Magyarországon néhány biogazdaság már foglalkozik a termesztésével, így hamarosan ki tudják elégíteni a szükségletet a természet rongálása nélkül is.

Nagy siker a friss savanyúság

Szombaton megnyílt az ország első bio savanyúság boltja, ahol nemcsak tartósított, csomagolt savanyúság kapható, hanem tartósítás nélküli, friss fogyasztásra szánt különféle almaecettel savanyított keverékek káposztából, hagymából, répából, burgonyából. A siker nagyon nagy volt, szinte minden piacra látogató vásárló megkóstolta az új termékeket.

 

A szezon slágere a biobor

A bioszőlő titkai

 

Csakúgy, mint a biogazdálkodás más eseteiben, a szőlőkultúrákban is átállási időszak betartására van szükség. Ez a 4. évi termés betakarításáig, azaz szüretéig tart. Ezalatt tilos a szőlőművelésben műtrágyákat, szintetikus növényvédő szereket, hormonális szabályzókat, terméskötődés-fokozókat alkalmazni. A növényvédelemben kizárólag természetes anyagok: réz, kén, vízüveg, kőporok, növényi kivonatok és teák jöhetnek számításba. A szerves trágyázás elsődlegesen érett szarvasmarhatrágyával és pillangós zöldtrágya aláforgatásával történhet. A rovarkártevők általában nem jelentenek megoldhatatlan problémát. Ellenük rablóatkákkal és más természetes ragadozók megtelepítésével lehet hatásosan küzdeni.

A szőlőfürtök tökéletes kifejlődéséhez, beéréséhez rengeteg alakító metszés, úgynevezett zöldmunka is tartozik, amely során kialakulnak a megfelelő művelési formák, a levelek és fürtök egészséges aránya, a napfény és a levegő hozzáférésének optimuma.

A szüret szinte hagyományos

A klasszikus kistermelői parcellákon továbbra is a hagyományos késsel vagy ollóval végzett kézi szüret az általános. Óriási előnye a minőség! Az éles szemű szüretelő a rossz minőségű fürtöket nem szedi a többi közé. A módszer hátránya a lassúság. A modern bio ültetvényeken ma már általános a gépi szüret, illetve a kettő kombinációja. A tömeget adó fajtákat géppel, a különlegeseket illetve a késői (töppedő) fajtákat kézzel szüretelik.

Biobor születik

A biobor előállításának technológiája nagyban hasonlít a hagyományos eljárásokhoz, de léteznek benne engedélyezett és tiltott eljárások és szerek. Ami engedélyezett: szeparálás, hűtés, hidegkezelés, szűrés, hiperoxidáció, az erjesztéshez szárított és friss, hígítatlan élesztőkultúra, a borok derítéséhez étkezési zselatin ,vizahólyag, kazein, kálium-kazeinát, tojásfehérje, bentonit, tisztítási és fertőtlenítési célokra citromsav, borkősav, hidrogén-peroxid; hordófertőtlenítéshez kén-dioxid. Ami tilos: ektolitikus enzimek; műanyag palack (kanna!) és dugó; GMO-szervezetek, illetve azok termékei"; aszkorbinsav és szorbinsav.

 

template joomla 1.7

(C) Pesti-biopiac.hu | Kapcsolat